Weggooien en labels maken – twee van mijn favorieten

Posted on Posted in Organizing

Na een paar weken stilte op mijn blog – ik was heerlijk op vakantie!- vandaag eindelijk weer een nieuwe post. Tijdens de vakantie was ik er weer verbaasd over hoe prima je kunt leven met weinig spullen. Manlief en ik houden van kamperen, lekker dat buitenleven. Gelukkig hebben we wel een fijne, ruime en waterdichte tent. Maar echt, op vakantie neem ik drie kratjes met keukenspullen mee, terwijl thuis de keukenkasten overvol zitten. En de afwas op de camping is niks vergeleken bij thuis! Al met al voor mij een moment om stil te staan bij die ene kast in huis… die ik nog nooit heb uitgeruimd, waarvan ik niet weet wat er allemaal in zit en die best wel een chaos is.

Gisteren had ik zin om een appeltaart te bakken. Ik pakte een bakblik uit de bewuste kast en kon het opeens niet laten. Ik móest die kast onder handen nemen. Het appeltaartje is er ook gekomen gelukkig, maar ik ben de rest van de middag met de kast bezig geweest. Ik moet zeggen, het resultaat is niet eens heel verbluffend als je naar de voor- en na-foto’s kijkt. Maar het voelt zo fijn! Nu weet ik precies wat er allemaal staat en wat er wel en niet thuis hoort.

Met een beetje gene laat ik je de foto zien van hoe de kast eruit zag…

 

Voor-foto

 

Ik vertel je snel hoe ik te werk ben gegaan. De kast is een inbouwkast in onze eetkamer. Een handig ding, want hij heeft veel ruimte. Er kan dus ook teveel in. Bij zulke klusjes moet je van boven naar beneden werken. De bovenste plank was makkelijk. Daar stond het gourmetstel en die mag er blijven staan. Ook stonden er surprises… die dingen hoef je dus echt niet te bewaren, veel te groot! Sorry Sint en lieve familie met wie we de laatste Sinterklaas hebben gevierd, maar nu liggen ze toch echt bij het oud papier. Dat geeft ruimte!

De plank eronder zat vol met spellen. We zijn nogal spelletjes fanaten. Eén grote doos paste niet eens meer in de kast en stond al een hele tijd ernaast op de grond. Ik heb de spellen verdeeld over de bovenste twee planken van de kast. Ik heb ze zo neergezet dat ik in één oogopslag kan zien wat we hebben en dat bijna alle namen van de spellen goed zichtbaar zijn. Daarbij heb ik een tip gebruikt uit het boek Opgeruimd! van Marie Kondo, waar ik eerder deze blog over schreef. Namelijk dat schoenendozen de ideale opbergers zijn. Ik heb alle kleine spelletjes en extra dobbelstenen en schrijfblokjes in een schoenendoos gedaan, die een mooi plekje kreeg in de kast. Stiekem vind ik toch een beetje dat we teveel spellen hebben, maar ik ben tevreden!

Verder heb ik in deze kast een plank gemaakt voor cadeautjes. Af en toe krijg je van die cadeautjes die het net niet helemaal zijn. Of helemaal niet. Die zet ik dan ook niet in mijn huis, ik gebruik ze niet. Ik houd er nou eenmaal niet van om ergens tegenaan te ‘moeten’ kijken, terwijl ik er niet blij van word. Een plank met cadeautjes leek me de ideale oplossing. Zo gooi ik dingen die goed zijn (en moet een goed hart gegeven!) niet klakkeloos weg, maar bewaar ik ze voor iemand die ik er wel blij mee kan maken. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik eens in de zoveel tijd de plank bekijk en dingen die er al heel lang liggen, toch weggooi. Want bij die ene plank moet het blijven, dat lijkt me wel genoeg.

Daaronder hebben we een plank met voorraad. We hebben namelijk een kleine keuken, waar daarvoor geen ruimte is. Een soort trapkast-idee dus, wat veel mensen hebben in hun huis. Meestal heb ik al een vrij goed overzicht van wat hier staat en houd ik het overzichtelijk. Nu heb ik alleen een aantal spullen weggegooid die er al heel lang lagen en die ik niet gebruikte.

De onderste drie planken waren de grootste chaos. Bakspullen (die passen ook niet in de keuken), slingers en ballonnen, wat vaasjes (de andere helft stond ergens anders in huis), een oude laptop en heel veel kaarsenstandaards en andere prullaria voor in huis. Het meeste hiervan heb ik weggegooid. Een vuilniszak en een groot boodschappenkrat vol. Yes, dat voelde lekker! Weer minder spullen in huis waar ik niet blij van word. Daarna bedacht ik me dat ik in de schuur drie lege opbergdozen had staan van Ikea, die waren overgebleven na een vorige opruimklus. Die heb ik nu gebruikt voor het opbergen van feestspullen (slingers enzo) en styling-artikelen. Van dit laatste heb ik alleen gehouden wat ik leuk vind en wat ik over een poosje weer eens neer wil zetten in huis. Zo kan ik afwisselen in de styling, zonder dat ik een overdaad aan spullen heb.  Ik heb labels op de opbergdozen geplakt met mijn superleuke labelmaker van de Hema.

 

labelmaker Hema

 

label feestje!

 

labels styling

 

Deze labelmaker is echt een aanrader als je net zo houd van labelen als ik. Je moet even uitzoeken hoe die het beste werkt, maar dan gaat het als een trein. Ik vind witte letters op een zwart label leuk, maar bij de Hema hebben ze nog veel meer leuke kleurtjes labels.

Na al dat weggooien, organiseren en labelen, had ik bijna een hele plank over in de kast. Daar staan nu alle vazen en potjes die ik in huis gebruik voor bloemen en planten. Ik heb ze verzameld van meerdere plekken en ze nu één vaste plek gegeven. Zo meteen ga ik de mooiste uitzoeken, want ik heb net een grote bos pioenrozen gekocht!

Om de boel een beetje op te leuken heb ik washi-tape gebruikt. De planken in de kast zijn eigenlijk nodig toe aan een lik verf, of goed stickerpapier. Maar omdat we binnen kort gaan verhuizen (joepie!) wilde ik er niet teveel energie in steken. Daarom heb ik de planken een randje gegeven met roze en zwart-wit gestreept washi-tape. Ook heb ik op de deur een groot hart van roze washi-tape gemaakt. Ik vond het tof, omdat ik op de tegenoverliggende muur een letterbanner heb hangen met dezelfde washi-tape, maar ook helpt het me onthouden dat ik nu blij word van alles wat er in deze kast zit en dat ik dat zo ga houden!

 

hart van washi-tape

 

Zoals ik al zei, de na-foto is niet eens heel spectaculair, maar ik laat hem je toch zien. Je mag ten slotte lekker blij worden van dit soort kleine opruimklussen!

 

opgeruimd!

 

Hoe vaak ruim jij je kasten op? En zitten er echt alleen maar spullen in waar je blij van wordt?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *