Het haakwerk van oma – nostalgie in huis!

Posted on Posted in Styling

Onlangs vroeg een vriendin of ik een haakwerk van haar oma wilde repareren. Het is een mooi, groot en gekleurd kleed van granny squares. Er zijn over de jaren wat gaten in gevallen. Een regenachtige dag als vandaag is hier perfect voor. En wat is het een rustgevend werkje. Met mijn haakspullen op de bank, kopje thee erbij… mij hoor je niet meer!

 

Haakwerk van oma

 

Terwijl ik ermee bezig ben denk ik aan de vrouw die dit heeft gemaakt. Dat zal wel enkele tientallen jaren geleden zijn geweest en ik zie voor me hoe ze avonden lang in haar stoel aan dit haakwerk werkte. Het zal weken hebben geduurd voordat het af was. Hoewel, oma’s konden vroeger heel snel haken. En breien. In ieder geval die van mij. Als ik bij mijn opa en oma binnen kwam, was het eerste wat ik hoor het gerikketik van de breinaalden van mijn oma.

Toevallig had ik het daar van de week nog met een vriendin over. Waarom kennen wij de kunstjes niet meer, die onze oma’s vroeger beheersten? Bijvoorbeeld in het huishouden. Wij gebruiken nu agressieve middeltjes om iets schoon te krijgen, maar onze oma’s deden alles met de hand en nog met natuurlijke, groene zeep. Zo ook dit haakwerk. Ik krijg de mooie, onzichtbare steek van de oma van mijn vriendin niet onder de knie. Maar toch, het ziet er weer netjes uit.

 

Haakwerk van oma

 

Toch prachtig, als je zo’n oud handwerk in huis op een mooi plekje neer legt! Hij moet helaas weer terug naar mijn vriendin :). Ineens denk ik aan mijn gouden mevrouwtje. Ze heeft in elke hand een kaarsje en ik mocht haar vroeger mee naar school nemen als het bijna Kerst was. Dan staken we de kaarsjes aan in de klas en had iedereen een lichtje op zijn tafel. Ze is van één van mijn oma’s geweest denk ik, maar ik weet niet meer precies van wie.

 

Nostalgie in huis

 

Ik vind mijn gouden mevrouwtje in de kast, mét bijbehorende kaarsjes. Ik besluit haar in de woonkamer een mooi plekje te geven. Als ode aan onze oma’s en voor een heerlijk nostalgisch gevoel in huis.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *