DIY – schouwombouw

Posted on Posted in DIY, Styling

Vandaag laat ik je weer een DIY klus zien uit ons huis. Eentje die hoog op de verlanglijst stond en waarvan het resultaat ontzettend veel goeds doet voor onze woonkamer. In ons appartement zat namelijk een gaskachel en mijn man heeft een CV laten installeren toen hij dit huis zo’n 5 jaar geleden kocht. Geen overbodige luxe! Helaas was het bijproduct een stenen schouw met een gat erin, waar de kachel voorheen voorstond. Niet zo’n mooi gezicht, zoals je ziet op de foto.

 

DIY - schouwombouw

 

 

(De foto’s zijn gemaakt tijdens het klussen en zijn niet allemaal blog-waardig. Maar ik wil jullie deze metamorfose niet onthouden, dus ik gebruik ze gewoon.)

De twee houten planken aan de zijkant zijn het begin van de klus. Op een dag dachten we namelijk: laten we zelf een schouwombouw maken! Voor ons was dat best wel een hele stap, zoveel DIY ervaring hadden we nog niet op dat moment. Maar gelukkig heb ik een hele handige zwager. Zo eentje voor wie dit gewoon een leuk zaterdamiddag-hobby-klusje is. En dan ook nog architect (check zijn toffe website en blog hier) dus hij had even een tekeningetje gemaakt. Of eigenlijk: hij had wel vier tekeningetjes gemaakt en ik mocht kiezen welke het ging worden. Wie wil er nou niet zo’n zwager?!

Dus op een fijne zaterdagmiddag gingen mijn man en zwager samen aan de slag. Ze haalden 22 mm dik mdf, schroeven, houtlijm, mdf-plamuur, enzovoort, bij de bouwmarkt. Ook zorgden ze voor goed gereedschap, zoals deze Festool invalcirkelzaag. Een goede voorbereiding is het halve werk.

 

DIY - schouwombouw

 

Eerst zaagden ze alle planken op maat en vervolgens hebben ze deze ter plekke bij de schouw in elkaar gezet met houtlijm en schroeven. Zo wisten ze precies of alles op maat was of niet, voordat de hele schouwombouw in elkaar zat. Ook is het bij elkaar best een zwaar ding, dus dit scheelde een hoop gesjouw.

 

DIY - schouwombouw

 

Het gat in het midden is de plek waar de nis komt. De nis hebben ze eerst als een soort ‘bakje’ gemaakt en deze hierna in het gat geplaatst. Verder zitten er in ons appartement veel verwarmingsbuizen waar rekening mee moest worden gehouden, net zoals met de stopcontacten. Dus het ziet er misschien niet heel ingewikkeld uit, zo’n bouwpakketje, maar op de volgende foto zie je dat het heel wat nadenk- en meetwerk heeft gekost.

 

DIY - schouwombou

 

Toen de schouwombouw eenmaal stond was ik al zo blij! Die lelijke stenen en buizen waren verdwenen! Maar we waren nog lang niet klaar en nu moest ook ik aan de slag. De gaatjes van de schroeven moesten worden opgevuld met mdf-plamuur, wat een tijdje moest drogen. Daarna hebben we dit helemaal opgeschuurd, zodat het zo glad mogelijk werd. Dat zag er eerlijk gezegd echt niet uit…

 

DIY - schouwombouw

 

Als laatste moest het hele ding natuurlijk geverfd worden. Ik wilde hem helemaal wit, omdat we al vrij veel donkere kleuren in de kamer hebben. De muur om de schouw heen is lichtgrijs en het houtwerk van de plinten en deuren om de schouw heen is ook wit. Door de schouw wit te maken, vormt het één geheel met de kamer. Het verven was best een klus, maar erg leuk om te doen. Ik heb hem eerst twee keer in de grondverf gezet, zodat ik zeker wist dat het goed gedekt was. Met name op de kopse kanten van het hout pakte de verf niet in één keer. Daarna heb ik hem nog twee keer helemaal wit gelakt, om hem echt egaal wit te krijgen, zonder strepen of vegen.

 

DIY - schouwombouw

 

We zijn zo blij met het resultaat! De schouwombouw staat op zich, en los van de muur, hoewel de bovenste plank wel op de bestaande stenen plank is geplakt. Ook staat hij op de vloer en hebben we de plinten die eerst tegen de stenen muur aanlagen, nu tegen de schouw aan gelegd. Dat maakt het helemaal af én het is handig voor een volgende bewoner. Deze kan er namelijk ook voor kiezen om de schouwombouw weer weg te halen, want de vloer loopt gewoon door.

Zo’n mooie, witte schouw met een leuke nis, vraagt natuurlijk wel om een beetje styling. Daarom zorg ik er vaak voor dat er kleine vaasjes met een bloemetje in de nis staan. Laatst kwam manlief thuis met drie kleine cactussen. Zo leuk bedacht! Wat er óp de schouw staat mag van mij best groot zijn, een enkele kaars of bloem is te klein. Daarom heb ik laatst een hoge plant met pot gekocht bij de Ikea, wat ik mooi vind staan naast de vaas van de Xenos. Helemaal af wat mij betreft!

 

DIY - schouwombouw

 

Ik ben benieuwd wat je van deze klus vindt! Zou je zoiets ook aan durven in je eigen huis?

4 thoughts on “DIY – schouwombouw

    1. Hoi Elke, leuk om te horen! Ik heb de afmetingen helaas niet meer en woon inmiddels in een ander huis… Ik kan je er helaas dus niet aan helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *