DIY – bureau

Posted on Posted in DIY

In mijn vorige blog liet ik jullie de make-over van mijn hobbykamer zien. Vandaag leg ik uit hoe ik het bureau heb gemaakt en hoe jij dat dus ook zelf kunt doen! Ik ben helemaal geen ervaren klusser en dit was dan ook mijn eerste echte zelfmaak-klus. Geïnspireerd door tv-programma’s als Eigen huis en tuin én onze zelf gemaakte (lees: door mijn man getimmerde) schouwopbouw, vond ik dat ik dat ook wel moest kunnen. Ik kan je vertellen, het is super leuk om te doen, maar echt wel even iets ingewikkelder dan ik had gedacht!

De voorbereiding is het belangrijkst. Ik had een schets gemaakt, de maten opgemeten en bedacht welk soort hout ik wilde: underlayment. Ik dacht dat ik wist wat ik allemaal nodig had en ging naar de bouwmarkt. Ik stelde me zo voor dat een handige jongen daar mijn planken precies op maat zou zagen. En zo ging het ook… alleen stelde hij best wat vragen, gaf zijn mening en stelde ik mijn plan ter plekke bij. Dat was niet zo handig. Ook weer geen ramp, maar ik had het beter niet kunnen doen. Ik besloot daar namelijk om de tussenschotjes 10 centimeter hoog te maken, in plaats van 7 centimeter, wat op mijn schets stond.

Ook was mijn oorspronkelijke plan om aan één kant een schraag onder het bureau te plaatsen in plaats van poten. Helemaal hip natuurlijk en het leek me handig om daar de printer op te zetten. Al doende kwam ik er achter dat dat niet past onder een bureau met zo’n dik blad met opbergvakken. De meeste schragen zijn namelijk gemaakt om een normaal blad op te leggen en kunnen niet lager worden afgesteld dan bijv. 70 centimeter hoogte. Je bureau wordt natuurlijk veel te hoog als je er een blad van 14 centimeter dik op legt! De meeste bureau’s zijn zo’n 72 centimeter hoog. Gelukkig zijn er wel poten die je laag genoeg in kunt stellen en zo kon mijn plan toch doorgaan. Dat de schraag niet kon was wel even een domper, maar… meten is weten! Dus die voorbereiding kan de volgende keer nog net iets beter.

Na een rondje bouwmarkt en Ikea (waar ik de verstelbare poten kocht) had ik echt alles in huis en ging ik aan de slag. Ik legde kranten en een oud laken op de grond om de vloer niet te beschadigen. Vervolgens legde ik er één van de grote planken op en lijmde hier de tussenschotjes op. Vervolgens lijmde ik hier de bovenste plank op. Daarna legde ik allemaal zware boeken en mappen op het hout, zodat het goed kon drogen. Een paar grote klemmen is natuurlijk nog veel handiger.

 

DIY bureau

 

DIY bureau

 

Met alleen lijm wordt je bureau natuurlijk niet stevig genoeg. Daarom heb ik de twee zijkanten en de tussenschotten ook nog vastgezet met schroeven. Voorboren is bij dit hout heel belangrijk, anders gaat het splijten. Ik heb alle gaatjes voorgeboord met een boortje van 2 mm en daarna voorzichtig de schroeven erin geboord. Dat ging goed en was een leuk en vrij makkelijk klusje!

Als laatste moesten de poten er nog onder. Ook dat ging gemakkelijk. Hierbij is het belangrijk dat alle poten op dezelfde afstand van de rand van het bureau staan. Je moet hierbij rekening houden met plinten, zodat de poten niet half op een plint komen te staan en het bureau daardoor wiebelt.

Ik heb de gaatjes met potlood afgetekend op het hout en daarna met weer een klein boortje voorgeboord. Daarna heb ik de grijze plaatjes met schroeven vastgemaakt. Je hebt hiervoor schroeven nodig die korter zijn dan de dikte van het hout, zodat ze niet door het hout heen steken. Deze poten van Ikea zijn trouwens echt heel handig. Je schroeft de grijze plaatjes onder het bureau en hierna draai je de poten erin. Ideaal voor een beginnende klusser als ik!

 

DIY bureau

 

DIY bureau

 

En toen was mijn bureau af en moest het alleen nog op zijn plek. Dat was ook nog best een gedoe, omdat het bureau precies tussen de twee muren inpast. Ik kon het er niet recht inschuiven, omdat er een deurkozijn aan één kant zat. Maar, met hulp van mijn man is het gelukt! Even de poten op de juiste hoogte afstellen, mijn mooie nieuwe stoeltje aanschuiven en voilá: mijn eerste zelfmaak-klus is geklaard!

 

DIY bureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *